Level 3: Innerlijke Familiedynamiek

WAAROM DEZE OPLEIDING DOEN?

Na level 1 en 2 weet je hoe je de regie kunt nemen over je innerlijke familie en hoe je cliënten kunt helpen hun regie te nemen. Je kunt in verhalen van cliënten horen wie er aan het woord is en over wie het verhaal gaat.  Maar er is nog zoveel meer om te begrijpen!

De innerlijke familie bestaat namelijk ook uit de onderlinge relaties. Hoe gaat een cliënt bijvoorbeeld om met emoties? – kun je vertalen naar: hoe gaat deze innerlijke familie om met het innerlijk meisje? Streng, of juist met acceptatie? Wel of niet met humor en luchtigheid?

En hoe heeft deze innerlijke familie dat aangeleerd? Van welke rolmodellen heeft deze innerlijke familie dit overgenomen? En welke familiepatronen herken je nog meer? Kortom: in level 3 is het tijd om je te verdiepen in de innerlijke familiedynamiek.

 

Heb je genoten van level 1 en 2 en overweeg je de volgende stap te zetten? Wil je graag een specialisatie te gaan volgen? Schildencoaching, relatiecoaching of het werken met groepen? Vind je het sowieso interessant om wat te leren over de systeemtherapeutische principes die een belangrijke basis vormen van het schildenmodel? Dan is het tijd voor een specialisatie. Je kunt kiezen uit schildencoaching (4a), relatiecoaching (4b) of het werken met groepen (4c). Omdat systeemtherapeutisch werken ten grondslag ligt aan al deze specialisaties beginnen we met level 3. Wat hierin aangeboden wordt is het startpunt voor alle levels 4. Je kunt dit level niet overslaan.

WAT IS HET?

Zo van binnen, zo van buiten. Sommige families in de buitenwereld kunnen samen bergen verzetten, anderen zijn weer heel goed in samen gezelligheid creëren. Iedere familie heeft haar kracht, en haar kwetsbaarheid. Iedere familie heeft haar pijnlijke momenten en soms concrete hulpvragen.

Zo werkt het ook van binnen. Ieder mens heeft kracht en kwetsbaarheid, pijnlijke momenten en soms concrete vragen. Bijvoorbeeld: hoe kan ik meer bereiken in mijn werk? Of: hoe kan ik gemakkelijker met ruzies omgaan? Maar ook: hoe ga ik het voortaan anders doen dan wat ik van huis uit heb meegekregen?

De metafoor van de innerlijke familie biedt een prachtige vertaling van alle vraagstukken waar mensen zelf èn hun externe families mee te maken krijgen.

Leer je cliënten omgaan met innerlijke conflicten, strijd, projectie, zich herhalende patronen in denken en gedrag. Begrijp vanuit welke achtergrond mensen keer op keer in dezelfde situaties terechtkomen en vooral: hoe ze nieuw perspectief voor zichzelf kunnen creëren!

 

 

Achtergrond

De methode Schilden van je Innerlijke Familie is voor een groot deel gebaseerd op de visie, inzichten en technieken uit de systemische psychotherapie. Deze vorm van therapie is oorspronkelijk ontwikkeld door maatschappelijk werksters in het Amerika van de jaren ’50, om een antwoord te kunnen bieden aan de problemen van migrantenfamilies.

In level 3 van de opleiding krijg je zicht op de belangrijkste principes uit deze gezinstherapie en ga je praktisch oefenen deze toe te passen in gesprekken.

PROGRAMMA

Systeemtherapeutische principes die onder andere aan bod komen zijn:

 

  • het taxeren van samenwerkingsrelaties: hoe werkt een innerlijke familie samen, hoe kan dat vastlopen en hoe krijg je weer beweging in hun samenwerking?
  • het formuleren van klachthypothesen: wat zit er achter de klacht? Hoe ernstig is de klacht? Wanneer is het geven van een concrete tip voldoende en wanneer is het nodig samen met de cliënt een uitgebreidere analyse te maken?
  • isormofie (parallelle processen): spelen bepaalde problemen alleen op het werk of ook thuis? Is het probleem pas ontstaan of symptoom van een onderliggende familiedynamiek?
  • driehoeksrelaties (triades) en triangulatie: hoe gaat spanning en stress door een innerlijke familie heen en wat gebeurt er in het contact met mensen in de buitenwereld? Driehoeksrelaties verhelderen de structuur van de communicatie en relaties van binnen en buiten.

WAT ANDEREN ZEGGEN OVER ONS

DATA EN LOCATIE

Datum

Donderdag 18 juni en maandag 29 juni 2020 in de Lighthouse, Baarn.

Je kunt je inschrijven als je level 2 gevolgd hebt.

 

n.b.: Je schrijft je ook meteen in voor een of meer van de levels 4: level 3 is namelijk de overlap in systemische principes die we toepassen in level 4a,b,c.

 

Dit is de laatste of de een na laatste level 3, afhankelijk van het aantal deelnemers wordt er nog 1x een datum gepland na deze.

Heb je vragen? Neem dan contact op met arienne@innerlijkefamilie.nl

 

Tijd/Locatie
Van 9:30 uur – 17:00 uur bij de Lighthouse in Baarn.

Deze opleiding wordt gegeven door Arienne Klijn

KOSTEN

De schildenopleiding is via audit van het CRKBO vrijgesteld van BTW.

Betaalt jouw werkgever?
Dan kost deze opleiding € 950.

 

Ben je ZZPer en werk je voor organisaties?
Dan kost de opleiding € 750.

 

Ben je ZZPer en werk je voor particulieren?
Dan betaal je € 575 voor de opleiding.

 

Ben  je werkzaam in de jeugdhulpverlening of het basis/middelbare school-onderwijs? Wij dragen deze professionals een bijzonder warm hart toe, de prijs voor deze groepen bedraagt daarom € 575.

 

Vanaf september 2018 kun je je alleen nog opgeven voor level 3 in combinatie met een van de levels 4.

 

Heb je interesse of vragen? Meld je hieronder aan of neem contact op met Mary Vermeulen:  mary@innerlijkefamilie.nl

AANMELDEN!

Meld je hier direct aan voor level 3 van de opleiding!