Achter ieder vrolijk jongetje staat een ontspannen meisje

Meisje

Achter ieder vrolijk jongetje staat een ontspannen meisje

Pasfoto

11 februari 2014

Arienne Klijn

Achter ieder vrolijk jongetje staat een ontspannen meisje

Ken je het gezegde: Achter iedere succesvolle man staat een sterke vrouw? Ook in de taal van de Innerlijke Familie is dat een waarheid als een koe. Je innerlijke man staat namelijk voor denkkracht en daadkracht. Zonder het realiteitsbesef van je innerlijke vrouw, haar wijsheid en haar waarden, loop je al snel het risico dat je vanuit je sterke gedrevenheid en ambitie een denkfoutje maakt. En voor je het weet verspil je heel veel power aan het rennen in de verkeerde richting.

Jouw innerlijke man en innerlijke vrouw – de volwassenen in jou – staan voor jouw aangeleerde en ontwikkelbare eigenschappen. Maar hoe zit het met je aard? Oftewel je innerlijke kinderen? Ook daar gaat het gezegde op. Want achter ieder vrolijk en stralend jongetje staat een ontspannen en gelukkig meisje. Acht februari zag ik het levende bewijs hiervan bij een van onze Nederlandse talenten: Ilse de Lange. Zelden heb ik iemand zo lang achter elkaar zo oprecht blij en vrolijk op een podium zien staan. Vanuit haar innerlijke jongetje, met haar humor, sprankeling, en zelfs de slappe lach die ze tijdens een country-liedje kreeg (“Het is kuntrie, hè mensen, geen kauntrie”). Ze stuiterde stralend over het podium, knalde haar muziek eruit met de stem èn het accent dat haar zo typeert. Zonder overigens haar beheersing te verliezen. Naast dat krachtige jongetje zag ik een innerlijke man die tot in de puntjes een professioneel optreden neerzette.

Ilse stond daar ook vanuit haar innerlijke meisje. Zo begon zij haar optreden met het liedje dat ze voor haar vader schreef rondom diens overlijden. Met een brok in de keel, ingetogen en tegelijkertijd vol overgave. Het meisje in haar kracht. Voelbaar en zichtbaar aanwezig, met alle gevoelens, zonder dat het dramatisch werd, laat staan zeurderig. Ze was wel blij dat ze er goed doorheen gekomen was. En ook dat zei ze eerlijk, zonder opsmuk.

De combinatie van zo’n ontspannen meisje en vrolijk jongetje noemen de we ‘Spelende Kinderen in jezelf’. Ilse kon dankzij de ontspanning van haar meisje vol humor omgaan met het feit dat haar gitarist even geen verbinding had met de versterker, waardoor een emotioneel liedje na de intro opnieuw gestart moest worden.

In contrast met wat ik zag op het podium, zat er een eindje verderop een vrouw die ook een vrolijk jongetje liet zien. Ze was aan het fluiten en klappen en zwaaide dolenthousiast met haar telefoon, en praatte steeds net iets te hard, ook tegen de mensen om haar heen. Puur naar haar jongetje gekeken zag ik een grote fan van Ilse. Maar daar waar Ilse zelf zo ontspannen aan het genieten leek, zag ik deze vrouw onrustig, bijna zenuwachtig zijn. Wat zich vertaalde naar net even te druk doen, net even niet aangesloten zijn op de sfeer om haar heen. Ze trok daarmee, bedoeld of onbedoeld, voortdurend de aandacht. Nu gaat het mij niet om die vrouw, en of ik haar gedrag goed begrepen heb. Maar zij deed me beseffen hoeveel mensen een tekort ervaren aan contact, verbinding en aandacht. En hoe moeilijk het is om dan te ontspannen, juist als je zo hunkert naar iets wat je niet krijgt. Bij sommige mensen vertaalt dit zich in een stilletjes terugtrekken. Maar bij anderen zie je het innerlijke jongetje gaan compenseren, alsof hij harder gaat schreeuwen om zijn huilende innerlijk zusje niet te hoeven horen. Of juist om voor haar wat aandacht te regelen. Het trieste is dat het niet werkt. Want het effect van zo’n gespannen en geforceerde manier van doen is dat de innerlijke meisjes van anderen zich terugtrekken. En dat de innerlijke jongetjes van anderen je eerder gaan uitlachen dan meespelen.

Wat kun je doen als je dit fenomeen bij jezelf of anderen opmerkt? Stap eens over je mogelijke irritatie ten aanzien van het innerlijke jongetje heen en geef het innerlijke meisje wat ze nodig heeft. Hou dat klein, en haalbaar. Bijvoorbeeld door naar haar te glimlachen of een inlevende opmerking te maken, zodat je haar laat merken dat je haar ziet. Dan kan het meisje ontspannen en komt er ruimte voor de leuke kanten van het jongetje. Kleine moeite, groot plezier!