Basisopleiding gewonnen!

Groep mensen

Basisopleiding gewonnen!

Pasfoto

25 augustus 2015

Arienne Klijn

Basisopleiding gewonnen!

Begin juni vernam ik het nieuws, dat ik verkozen was om de basisopleiding “schilden van je Innerlijke Familie” te mogen doen. Ik had gereageerd op een bericht uit de nieuwsbrief waarin een opleidingsplaats zou worden weggegeven. Het enige wat ik hoefde te doen was een motivatie schrijven waarom ik hiervoor in aanmerking zou komen.

In mijn mail beschreef ik dat ik als praktijkopleider voor verpleegkundigen in de psychiatrie (ik werk voor een grote GGZ organisatie in Amsterdam), graag wat meer handvaten zou willen krijgen, om mijn studenten te kunnen coachen en begeleiden in hun ontwikkeling tot hulpverlener.

En ja hoor, tot mijn stomme verbazing, werd ik, uit 110 aanmeldingen, eruit gepikt. En ik win nooit wat!!! Geweldig! De lesdagen vielen echter voor mij in werktijd. Na een gesprekje met mijn leidinggevende , waarin ik mijn behoefte en het nut van deze opleiding voor mijn werk kon onderbouwen, kreeg ik groen licht.

Wat mij uit de eerste informatie zo aansprak, was het beeldende karakter van het model Schilden van je Innerlijke Familie. In dit model wordt ervan uitgegaan dat ieder mens bestaat uit vier personen: een innerlijke man, een innerlijke vrouw, een innerlijk jongetje en een innerlijk meisje.

  • Het meisje staat voor je gevoel; zij is je kwetsbare, zachte kant.
  • Het jongetje staat voor je wilskracht, je energie en je inspiratie.
  • De vrouw staat voor je realisme, en het vanuit eigenwaarde goed voor jezelf en anderen zorgen.
  • De man staat voor je denkvermogen en daadkracht.

Eenieder van ons, ongeacht welke culturele achtergrond dan ook, is bekend met het begrip familie. Aangezien de groep studenten die ik begeleid vanuit alle windhoeken komen en ook onze cliëntenpopulatie multicultureel is, lijkt deze methode goed te passen.

De 4 lesdagen in juni zijn omgevlogen. Onze lesgroep bestond uit – inclusief mijzelf – 8 vrouwen. Allemaal aanwezig vanuit hun eigen expertise en behoeften. En wat een leuke vrouwen waren het!! Allemaal even nieuwsgierig en serieus, om ons te verdiepen in deze methode en in elkaar. Dit alles onder leiding van de inspirerende Mary Vermeulen. De sfeer in de groep was goed, en veilig. Aan die behoefte van mijn innerlijke meisje werd voldaan en dat creëerde de voedingsbodem om veel te leren van elkaar en over elkaar. We hebben uitgebreid kennisgemaakt met onze innerlijke familieleden. Dit met veel gelach en soms een traan.

Eenieder van ons heeft een familielid dat vaak wat prominenter wordt ingezet. In mijn geval is dat “de innerlijke vrouw”. Ik ben geduldig , kan goed luisteren, heb een goed ontwikkelde intuïtie, ben troostend, zie samenhang, ik ben echter ook wat “moerassig , en besluiteloos”. Ik kauw soms te lang op dingen en reageer vaak secundair, terwijl in meerdere gevallen een primaire reactie gewenst is. “Mijn innerlijke man” zie ik als onderontwikkeld schild , terwijl ik hem erg hard nodig heb om mezelf meer richting te geven en meer te kunnen profileren en neer te zetten. Mijn innerlijke jongetje en innerlijke meisje zijn prominent aanwezig en ik herken hen maar al te goed als zij zich roeren. Mijn humor, creativiteit en talent om te verbinden.

De opleiding heeft in die zin veel opgeleverd. In mijn gesprekken met mensen, zowel privé als op mijn werk, ben ik bewuster geworden van mijn eigen innerlijke familie en die van anderen. Ik probeer mijn man meer ruimte te geven en veel te oefenen in allerlei situaties, van het begeleiden van mijn studenten tot het feedback geven aan collega’s of vrienden/familie.

In het coachen van mijn studenten gebruik ik regelmatig de beeldspraak van de innerlijke familie wat hen vaak tot allerlei inzichten brengt. Een mooi voorbeeld hiervan is dat tijdens een intervisie met een groep studenten, één van hen een situatie inbracht waarin hij omschreef hoe hij rustig en vriendelijk bleef, terwijl een cliënt ver over zijn grenzen heen ging. Vervolgens “ontplofte “hij, en kwam er een reactie die de cliënt en de omgeving niet had zien aankomen.Ik vertelde hem over de Innerlijke familie en waar ieder familielid voor staat. Ik vroeg welke familieleden hij herkende in deze situatie. Vervolgens liet ik hem aangeven welke innerlijke familieleden hij een volgende keer zou kunnen inzetten en waarom. Dit leverde voor hem een “aha erlebnis” op. Een dag erna zat zijn reflectieverslag in mijn mail en bedankte hij mij voor dit inzicht. Een aantal weken later begeleidde ik dezelfde intervisiegroep en heb ik ieder van hen laten vertellen over zijn /haar innerlijke familie. Het regende met voorbeelden uit hun dagelijkse praktijk, en we kregen in deze sessie aardig wat leerpunten voor eenieder boven tafel.

Kortom , de methode is voor mij goed inzetbaar en heel zinvol. De boeken van Arienne liggen naast mij op mijn nachtkastje en regelmatig gluur ik er weer even in . Bedankt voor dit mooie cadeau en “I’ll spread the word” !!

Veronique de Ruiter