Hoe hou je je goede voornemens vol en word je geen Sjaak afhaak?

Voornemens

Hoe hou je je goede voornemens vol en word je geen Sjaak afhaak?

Erica

10 januari 2020

Erica van der Hoek

 

Hoe hou je je goede voornemens vol en word je geen Sjaak afhaak?

Goede voornemens volhouden in plaats van “vergeten”

Op de radio hoorde ik dat rond 12 januari de meeste mensen hun goede voornemens alweer “vergeten” zijn. Mijn innerlijke jongetje ging op onderzoek uit en kwam niet meer bij toen hij las over de Sjaak afhaakdag.

Zijn puntige vingertje wijst naar mijn innerlijke man terwijl hij hardop de vraag stelt: ‘Wie is dan toch die Sjaak die het zo snel opgeeft?’

Wie zeker wel de goede voornemens volhoudt en liefst anderen er ook aan houdt…

Meer rode lap heeft mijn innerlijke man niet nodig en hij briest:
‘Ik hou ons prima aan die voornemens en ik stop echt niet al op 12 januari. Ik hou het sowieso wel vol!’ Hij trekt meteen z’n broekriem aan.

Mijn jongetje voelt dat tegelijk met die broekriem ook de teugels worden aangetrokken en is even in verwarring. Dat was nou net niet de bedoeling. Waarom was hij dit ook alweer gaan onderzoeken en waarom moest hij zonodig de resultaten hardop delen? Hij had ze bij nader inzien beter kunnen verdonkeremanen. Hij kent die blik van z’n vader en vreest dat deze sjaak als een boomerang bij hem terugkomt. En wie is er dan de sjaak?

En wie moeite heeft met het volhouden van de goede voornemens

Het leed is helaas al geschied en dus probeert hij z’n hachje te redden. Hij schuift het artikel onder pa z’n neus, zonder dat hij z’n leesbril meelevert. Hij weet dat pa nog in de ontkenningsfase is en niet zal zeggen dat hij het niet kan lezen zonder. Daar levert hij z’n leesbrilgrapje deze keer graag voor in.

‘Ik help je wel, pa.’ Dit keer deelt hij wijselijk niet hardop dat hij gelezen heeft dat concrete doelstellingen beter werken bij voornemens. Nee zeg, dan zegt die ouwe meteen dat we vier keer per week gaan sporten. Dat is mijn innerlijke jongetje veel te concreet. Hij grist het artikel voor de zekerheid toch maar weg.

De reden dat concrete doelstellingen beter werken, past beter in z’n straatje. Vage doelen zoals meer sporten, leiden tot hoge verwachtingen.

‘Heb je het gelezen, ouwe? Je moet jezelf geen te hoge eisen opleggen en juist stapje voor stapje verbeteren.’

De man maakt een nieuw plan om de goede voornemens vol te houden

Mijn innerlijke man laat zien dat hij niet alleen last heeft van beginnende ouderdomsverziendheid, maar ook aan tunnelvisie leidt: ‘Ha, zie je wel. Kaizen!’ Roept hij namelijk meteen. ‘Ik zei het toch: lean! Stap voor stap verbeteren! Ik ga meteen een plan maken!’ en hij bestormt de dichtstbijzijnde computer. Precies degene waar mijn jongetje lekker op wou gaan schrijven. Weer verwarring.

Goede voornemens kunnen ook te concreet worden…

Dit gaat niet de goeie kant op. Voor mijn jongetje dan. Die geen zin heeft in al te concrete do’s die volgens hem eerder don’ts zijn. Dit dreigt volledig spaak te lopen!
Hij moet z’n zusje dan maar even opporren. Die moet  maar even krijsen dat ze iets niet kan ofzo.
En anders kan hij z’n moeder het idee geven dat dat plan van de man he-le-maal niet haalbaar is.

Realistische stapjes

Helaas voor mijn jongetje is het motto van mijn innerlijke vrouw echter ‘rustig aan dan breekt het lijntje niet’. En laat dat nu uitstekend te combineren zijn met stap voor stap of dat nou lean heet of niet….

Ze zal even met haar man bespreken wat het belangrijkste is voor dit jaar. Hij kan dan doelen in het 2020-plan zetten en zij zal in de gaten houden of zowel de doelen als de stapjes waarin de man het opdeelt, haalbaar zijn.

De vraag is hoe snel na 12 januari mijn jongetje een nieuwe spaak vindt om in dit nu nog goedlopende ouderlijke wiel te steken…

Gebruikte bron: Metronieuws

Erica van der Hoek is geregistreerd schildencoach. Sinds ze kennismaakte met Arienne Klijn en haar schildenmodel, bekijkt ze zichzelf en anderen bijna automatisch door deze bril. Haar innerlijke familieleden laten op hun eigen wijze horen hoe ze verschillende situaties beleven en bekijken. Zo geeft ze een inkijkje in het reilen en zeilen van een innerlijke familie.