De driehoek van eigenwaarde, toegevoegde en financiële waarde

Lezend meisje

De driehoek van eigenwaarde, toegevoegde en financiële waarde

Pasfoto

10 maart 2017

Madeleine Boerma

De driehoek van eigenwaarde, toegevoegde en financiële waarde

Uit een promotieonderzoek blijkt dat het hebben van vertrouwen in je eigen kunnen een belangrijke sleutel is tot ondernemerssucces, en zelfs een gebrek aan ervaring kan compenseren. In jezelf geloven vraagt om eigenwaarde, om het waarderen van dat wat uniek en eigen is aan jou, en om van jezelf te houden met alles erop en eraan. Vanuit eigenwaarde ontstaat geloof in de toegevoegde waarde van jouw dienst/product voor je klanten, fijn voor de ondernemer in jou. Tevreden met de waarde die jij hebt toegevoegd, zijn je klanten vervolgens bereid jou te betalen. Hier komt het fenomeen financiële waarde in zicht, belangrijk voor de kostwinner in jou. Eigenwaarde, toegevoegde en financiële waarde in de dynamiek tussen jou en je klant. Wat te doen als je onvoldoende eigenwaarde ervaart in jezelf…?

Herken je dit? Dat je…

• Twijfelt aan je kennis & kunde?
• Te weinig vraagt voor je dienst/product?
• Feedback krijgt van een klant en blijft malen over die ene kritische noot?
• Van binnen je hoofd laat hangen als collega-ondernemers over hun successen vertellen?
• Iets niet doet omdat je (on)bewust niet afgewezen wilt worden?
• (Te)veel tijd verprutst op Social Media en hierover boos blijft op jezel
• Zaken niet afmaakt omdat je denkt dat niemand op je te wachten zit?
• Het zoveelste kopje koffie drinkt waar je geen zin in hebt, maar ja, je had ‘ja’ gezegd?
• En ga zo maar door…?

Als je een of meerdere situaties herkent, kan er van alles aan de hand zijn, maar zeker ook een gebrek aan eigenwaarde.

Wat is eigenwaarde?

Een basaal gevoel IN jou, over jezelf. Het is eigen.
Een gevoel dat neutraal en tegelijk stevig is.
Een gevoel dat maakt dat je met gemak ‘nee’ zegt waar dat nodig is.
Een gevoel over jezelf dat niet afhankelijk is van wat anderen over je zeggen.
Een gevoel waardoor jij weet wat je waard bent. Het is jouw waarde.

Eigenwaarde is niet zichtbaar.

Een gebrek aan eigenwaarde staat niet op je voorhoofd geschreven, misschien merkt niemand het en toch loopt het bij een tekort als een rode draad door je ondernemer-kostwinnerschap. Het beïnvloedt je denken over jezelf : bv negatief en oordelend. Hoe je je voelt : bv onzeker en angstig. En hoe je onderneemt : bv weifelend, opgeblazen, vermijdend of onzeker. Het is uitputtend, liefdeloos en draagt niet bij aan een gevoel van welvaren om continue over je grenzen te (laten) gaan, niet voldoende te verdienen omdat je niet voldoende financiële waarde ontvangt voor je dienst/product en niet geloofd in je eigen kennis en kunde. Ik pleit steeds opnieuw voor ondernemen van binnenuit, vanuit je hart. Minimaal betekent dit doen wat bij jou past, wat eigen is en waar je blij van wordt. Gary Vanyerchuk doet in deze TED talk uit 2008 de hilarische uitspraak dat het zóó niet 2008-is om nog iets te doen wat je niet leuk vindt.

Eigenwaarde betekent geaard zijn.

Het woord eigenwaarde is prachtig: eigen-w-aarde. Alles zit erin. De noodzaak tot aarding en gronding. Hoe waarde-vol dit is. Dat het gaat om jouw unieke en eigen kwaliteiten. Ik geloof dat het cruciaal is dat je verbinding maakt met de aarde om succesvol te kunnen ondernemen van binnenuit. Ik bedoel hiermee dat het belangrijk is dat je met twee benen op de grond staat, dat je gedragen weet in jezelf, door jezelf en door de aarde waar je uit voortkomt. Vaak gebruik ik als vergelijking een boom zoals die ook de cover van mijn boek siert. Wortels maken de boom, niet het bladerdek. Hoe steviger jouw wortels, hoe steviger jouw onderneming (stam) en hoe meer toegevoegde waarde (vruchten en bloemen) de klant van jouw boom kan ontvangen.

Eigenwaarde is het domein van je Innerlijke Vrouw.

In het schildenmodel van de Innerlijke Familie dat ik inzet bij het begeleiden van ondernemer-kostwinners, vertegenwoordigt je Innerlijke Vrouw o.a. de relatie met je lijf, je aarding én je gevoel voor eigenwaarde. Zij weet wat ze waard is en beschikt over het vermogen om de realiteit te observeren en niet in paniek te raken, maar dieper te reflecteren op wat wijs/nodig/handig/goed/belangrijk is (vul aan en streep door). Ze is wijs, empathisch en compassievol, naar anderen en naar zichzelf. In dit stuk over the business of self-esteem gaat schrijfster Amy Anderson in op de rol van opvoeding en jeugdervaringen die maken dat we meer of minder in onszelf (zijn gaan) geloven. In de taal van het schildenmodel: hoezeer we wel of niet een gezonde Innerlijke Vrouw in onszelf ontwikkelen. Wil je meer eigenwaarde ervaren, dan is het van belang dat je je Innerlijke Vrouw versterkt, dat je haar tot haar recht laat komen door goed voor je lijf te zorgen, naar je innerlijke weten te luisteren en te zorgen voor voldoende tijd om te verteren wat je meemaakt.

Hoe versterk je je Innerlijke Vrouw?

Hoe je je innerlijke familieleden versterkt verschilt voor ieder van je vier innerlijke familieleden. Doe met regelmaat dingen die je Innerlijke Vrouw goed doen, en je zult merken dat je gevoel voor eigenwaarde groeit. Je zit lekkerder in je vel, maar, ik ben ervan overtuigd dat het cruciaal is voor je succes als ondernemer-kostwinner. Denk hierbij aan dingen om je lichaam te aarden zoals yoga, dansen, ademhalingsoefeningen, maar ook aandacht voor je voeding is van belang. Neem de tijd om te reflecteren en verteren wat er in je leven gebeurt en kijk eens of je een goed rolmodel kunt vinden waar jij van kunt leren om jouw Innerlijke Vrouw te bekrachtigen. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld Marieke de Vrij van De Vrije Mare, Gabrielle Roth, grondlegger van de Vijf Ritmes en Marije Oostindie van Atelier Aandacht. Hoe meer jij jezelf waardeert, hoe meer je overtuigd bent van de toegevoegde waarde die jij heb bieden hebt, hoe makkelijker het is om de juiste prijs/inspanning te bepalen, de juiste financiële waarde te ontvangen en ontspannen financieel succesvol te ondernemen.

Betekent voldoende Eigenwaarde hebben dat je nooit meer twijfelt? 

Ha, nee, zeker niet.De definitie van een held is niet voor niets de angst voelen en het toch doen. Sterker nog, twijfelen hoort bij het leven. Twijfelen hoort bij transities en transformaties. Twijfelen hoort bij de fasen waarin je beslissingen neemt en je afvraagt of je de juiste koers aan het varen bent. Twijfel is menselijk. Ik sluit graag af met deze prachtige TED Talk met Lesley Hazelton, schrijfster van o.a. The First Muslim over Mohammed. Zij legt hierin uit hoe twijfel zelfs de grondslag is van geloof. Een must-see.

En waar je ook in gelooft, geloof minimaal in jezelf.
Je bent het waard.

Madeleine Boerma is geregistreerd schildencoach en 15 jaar zelfstandig ondernemer. Ze combineert in haar werk persoonlijk en professioneel met zakelijk en zingeving. Haar boek Het zakelijk hart beschrijft het spanningsveld tussen een inkomen moeten genereren en je droom willen realiseren.