De mentale kreukels van Sophie

De mentale kreukels van Sophie

De mentale kreukels van Sophie

Pasfoto

12 april 2017

Agnes Wijma

De mentale kreukels van Sophie

Sophie Hilbrand maakt zich zorgen omdat haar burn out klachten van een paar jaar terug nog steeds op de loer liggen. Ze gaat in het nieuwe tv programma Sophie in de mentale kreukels op onderzoek uit en komt op het spoor van mindfulness.

Mindfulness training

Tijdens sessie 1 van de mindfulnesstraining, liggend op een matje, doet Sophie voor het eerst de bodyscan oefening. Laat Sophie ons hier, zonder het zich bewust te zijn in haar reactie op deze oefening, zien hoe het komt dat een nieuwe burnout haar zomaar weer zou kunnen overkomen? Kijk naar ervaringen van Sophie met de bril op van de innerlijke familie en er is veel te ontdekken…

Inkijkje in de innerlijke familie

We zien een innerlijk meisje wat ligt te hopen op een absolute oplossing want ze is bang voor opnieuw omvallen, dat nooit meer… Heel even brengt de oefening haar rust.

Aangestuurd door de angst van het innerlijke meisje zoekt de innerlijke manstrijdvaardig naar: ‘een tool om de onrust te bestrijden’ Als mindfulness gaat zorgen voor het gewenste resultaat dan is de innerlijk man akkoord.

‘Heerlijk zo’n bodyscan, lekker gevoel van wegzakken in de vloer’ vindt het innerlijk jongetje… althans voor even want daarna wordt het natuurlijk wel saai als we in dit slakkentempo doorgaan. Linker teen, tenen, zool, hiel…pfff dat gaat lang duren…..Weg wil het innerlijk jongetje, op jacht naar een nieuwe ervaring, hij wil nieuwe prikkels, contact met anderen…

Het zou zo maar kunnen dat het innerlijke jongetje van Sophie het grotendeels voor het zeggen heeft, en dat hij zijn vader heel makkelijk voor zijn karretje kan spannen. Papa’s daadkracht, gecombineerd met de power en het enthousiasme van het innerlijk jongetje daarmee spuit je vooruit!

De innerlijke vrouw van de mindfulnesstrainer merkt op dat je niet altijd in al je prikkels, impulsen en behoeften hoeft mee te gaan, soms kan het namelijk zijn dat je steeds mee gaat omdat je iets anders probeert te vermijden. Soms is het interessant om te kijken wat je nou eigenlijk vermijdt en wat je aan ervaringen tegenkomt als je niet mee gaat. Zo creëer je ruimte voor nieuwe ervaringen en voor bewuste responsreacties ipv automatische pilootreacties.

De mindfulness training kan Sophie helpen haar eigen innerlijke vrouw te versterken. Als ze daarbij de discipline van haar innerlijke man weet in te zetten om regelmatig haar ‘aandachtspier’ op een vriendelijke manier te trainen, dan kan dit uiteindelijk zorgen voor meer rust en ruimte en een verminderde kans op opnieuw een burn-out. Ook als het innerlijk jongetje wat tegensputtert is het voor haar innerlijke familie als geheel zeker de moeite waard!

Agnes Wijma is geregistreerd schildencoach en categorie 1 mindfulnesstrainer. Samen met haar collega Nine Logt (ook geregistreerd schildencoach) is ze eigenaar van De EnergieFactor . Hun specialisme is het realiseren van gedragsverandering op persoonlijk en professioneel vlak met als doel toename van vitaliteit van individuen, teams en organisaties.