Energie

Energie

Arienne Klijn

27 september 2022

Arienne Klijn

 

Energie

In mijn laatste blog in februari vertelde ik over de storm in het bos en de storm in de innerlijke familie van veel mensen. Waarvan ik toen nog zei dat de aanleiding vaak niet helder was.

Inmiddels leven we in een tijd en maatschappij waarin er zoveel oorzaken zijn voor een innerlijke crisis, dat het zoeken naar de oorzaak een soort Russische roulette is waarbij je bijna altijd een kogel treft. En juist dan is het goed voor je gezondheid en ontspanning om te focussen op de momenten die wèl goed aflopen. Herken je dat?

Je kunt je zomaar laten wegzinken in de donkere poel van ellende als je het dagelijkse nieuws ziet. Óf je kunt stilstaan bij het moment van liefde dat je vandaag deelde met je partner, kind of geliefd huisdier. Het stralende zonnetje op je gezicht, de regenbui die de tuin redt.

Ook ik moet mezelf regelmatig terugroepen uit somberheid en cynisme om mezelf weer lichter, vrijer en gelukkiger te voelen. Zodat ik met energie en inspiratie weer anderen kan helpen ook de weg naar hun energie en geluk terug te vinden. Over welk innerlijk familielid hebben we het dan? Jawel, het jongetje (dat altijd wint ;-). Het is die kant van ons die dwars door onzin en leugens (van andere jongetjes) prikt en daar cynische grappen over maakt. Die afhaakt als er niet snel genoeg iets verandert.

Als we de peilingen mogen geloven zit ons land op dit moment vol afgehaakte jongetjes. En meisjes die het vertrouwen verloren hebben. Die bijna automatisch op vragen een sociaal wenselijk antwoord geven, bang om gecanceld te worden.

Waar zijn de innerlijke man en vrouw? Zeg het maar. Wat ik zie: er hebben in mijn leven nog nooit zoveel innerlijke mannen zo publiekelijk tegenover elkaar gestaan als in al die crises van nu. Wetenschapper tegenover wetenschapper, bestuurder tegenover bestuurder, burger tegenover burger. Ze kunnen niet allemaal gelijk hebben op het mannendomein van meetbare data. Wat helder is: zolang de innerlijke mannen zich vooral focussen op het armpje drukken om de macht van het gelijk, heb je er weinig aan voor het oplossen van concrete problemen.

En de innerlijke vrouw? Zij is vermoeid en hier en daar verbitterd aan het verdragen: armoede, somberheid, kansenongelijkheid, vastlopende (jeugd)zorg, instituties, affaires en systemen.

De vraag waar het heen moet met onze samenleving is voor veel mensen een te grote vraag, zeker voor alledag. Gelukkig heb je wel altijd invloed op jouw innerlijke man en vrouw. Hoe kan je die kwaliteiten benutten om je innerlijke kinderen weer wat blijer en vrolijker te zien? En daarmee op jouw manier een lichtpunt zijn voor anderen?

Je feminiene stijl – je fundament van realisme, eigenwaarde en innerlijke wijsheid – kun je inzetten om jezelf en anderen te verzorgen en steunen met wat je in huis hebt. Vanuit jouw waarde en waarden. Een lekkere maaltijd, een financiële bijdrage of een luisterend oor: dat waar jij ruimte voor hebt. Eigen zuurstofmasker eerst.

De masculiene stijl – je denkkracht en daadkracht – kun je inzetten om ook bij tegenslag te blijven focussen op de koers die het meeste nut heeft. Wat dat is, krijgt je innerlijke man ingefluisterd van je innerlijke vrouw. Volharden, de schouders eronder, moeilijke keuzes maken, dat is zíjn kracht.

Hoe kunnen wij jouw innerlijke familie hierbij helpen?

Mijn dierbare collega Mary Vermeulen geeft op 17 maart 2023 samen met Kristine Ates een Focusdag hernieuwde energie voor 50-ers.

Wil jij met de innerlijke familie methode anderen helpen als coach? Doe dan mee met één van onze opleidingen tot schilden systeemcoach, start 2023, of hooggevoelig & strong-willed specialist met de innerlijke familie met Janneke van Olphen. Met STAP-budget!

Meer weten?

Heb je de opleiding gevolgd en wil je graag meedoen aan een Innerlijke Familiedag over dit thema? Klik dan hier voor meer informatie en aanmelding. Heb je de opleiding (nog) niet gevolgd maar word je wel enthousiast van deze manier van kijken? Doe dan mee aan de gratis workshop. Je kunt ook meedoen aan de Innerlijke Familie kaartspeltraining. Je bent van harte welkom!