Hoe je doelbewust ander gedrag kunt inzetten

Hoe je doelbewust ander gedrag kunt inzetten

innerlijke.familie.coaching.compleet

Coachen met de innerlijke familie

Hoe je doelbewust ander gedrag kunt inzetten

Arienne Klijn
Marina Wakker

Wist je dat je met de praktische methode van je innerlijke familie je cliënten kunt leren waarom bepaald gedrag in bepaalde situaties niet werkt, en ander gedrag juist wel? Bijvoorbeeld: als iemand zich als een klein zeurend meisje gedraagt, is het niet verstandig om daar typisch mannelijk gedrag tegenover te stellen, omdat het waarschijnlijk averechts zal uitpakken. Iemand die gevoelig reageert, zal over het algemeen eerder schrikken van te veel duw- of daadkracht. Je kunt je voorstellen dat in zo’n geval begripvol vrouwelijk gedrag beter helpt.

Haar innerlijke meisje
Zo sprak ik gisteren met Marieke. Zij is op zoek naar een betere en diepergaande verbinding met anderen. Ze vertelde dat zij afgelopen weekend een slecht gevoel had over een etentje bij haar schoonzus. Ze voelde zich niet gezien, omdat bij alles wat Marieke vertelde, haar schoonzus het onderwerp naar zichzelf toetrok. Zodra Marieke vertelde over haar nieuwe baan – dat ze dat best spannend vond – nam haar schoonzus het verhaal over door te vertellen over haar eigen baan. Er ontstond een algemene en felle discussie over de zwaarte van verschillende beroepen. Wat was het gevolg? Het innerlijke meisje van Marieke voelde zich niet gezien en vermoedelijk het meisje van haar schoonzus ook niet. Het meisje staat namelijk voor ons gevoelige deel en is het deel dat verbinding zoekt met anderen en zich graag veilig en gezien wil voelen.

Haar innerlijke vrouw
In de sessie bespraken we deze dynamiek en onderzochten we wat Marieke anders kan doen. Haar persoonlijke doel is immers om meer gevoel van verbinding te krijgen. In plaats van verbinding ontstond er een strijd tussen hun innerlijke mannen. We kwamen erop uit dat Marieke een volgende keer beter haar innerlijke vrouw voorop kan zetten. Vanuit haar innerlijke vrouw kan zij eerst aandacht geven aan het innerlijke meisje van haar schoonzus. Door meer open en verdiepende vragen te stellen, kan zij het gesprek naar een persoonlijker niveau brengen. Hiermee creëert Marieke ruimte om verbinding te leggen tussen hun beide innerlijke meisjes. Door eerst aandacht te geven aan het meisje van de ander, ontspant deze en ontstaat er meer ruimte om te kunnen luisteren. Dit geeft Marieke de ruimte om ook over haar eigen gevoelens en zorgen te vertellen. Marieke neemt zich voor om een volgende keer haar automatische reflex – de discussiërende innerlijke man – in te houden en te reageren vanuit haar innerlijke vrouw.

Herkennen van de vier archetypen
Het prettige van de methode is, dat het op een gegeven moment vanzelf gaat. Wie de vier archetypen in zichzelf en in anderen na verloop van tijd herkent, zonder eerst te hoeven nadenken, kan er steeds beter mee omgaan.

Over de innerlijke familie

Voor coaches biedt het inzetten van het model van de innerlijke familie veel mogelijkheden. Het model gaat ervan uit dat ieder mens een innerlijke familie heeft. Deze innerlijke familie bestaat uit een meisje, een jongetje, een man en een vrouw. Het innerlijke meisje staat voor ons gevoel, onze zachte en kwetsbare kant. Het innerlijke jongetje staat voor wilskracht, energie en inspiratie. De innerlijke vrouw staat voor realisme en het vanuit eigenwaarde goed voor jezelf en anderen zorgen. De innerlijke man staat voor denkvermogen en daadkracht. Doordat de cliënt de verschillende kanten van zichzelf herkent, is het mogelijk om sneller en bewuster regie te nemen. Daarnaast helpt het cliënten om zichzelf beter te snappen en is het mogelijk om de interacties tussen verschillende innerlijke familieleden te verkennen. Door een verscheidenheid aan werkvormen die inzetbaar zijn rondom een coachvraag, zien en ervaren cliënten letterlijk hun eigen innerlijke dynamiek. Dat geeft inzicht en diepgang voor de cliënt en geeft het werk van de coach speelsheid en een praktisch kader. In deze blogreeks vertellen Marina Wakker en Arienne Klijn hoe je als coach met de innerlijke familie kunt werken.