Kies de juiste coach

Stripverhaal

Kies de juiste coach

Pasfoto

13 april 2013

Arienne Klijn

Kies de juiste coach

Zoek je een beetje hulp bij het beantwoorden van een lastige vraag? In deze tijd waarin de ene helft van Nederland de andere helft coacht, adviseert of therapeutiseert, zijn er coaches zat om uit te kiezen. Maar hoe weet je wie goed bij jou en je vraag past? Op die vraag geeft dit blog antwoord.

Gaat jouw vraag over je energie of het gebrek daaraan? Over uitvinden wat je echt wilt? Over het hervinden van je passie en plezier? Dan heb je een coach nodig die het innerlijke jongetje goed kent en weet hoe je jongetjes kunt stimuleren. Zulke coaches houden van een diversiteit aan werkvormen, zijn vaak zelf enthousiast en sprankelend en staan altijd open voor experimenten. Check wel of je coach ook voldoende realiteitszin (innerlijke vrouw) heeft om te voorkomen dat jullie samen de prachtigste fantasieën creëren die nooit werkelijkheid zullen worden. En een beetje innerlijke man om alle wilde jongetjesideeën in te perken is ook niet overbodig.

Gaat jouw vraag over pijn, teleurstelling, verdriet of angst? Maak je je zorgen over iets of iemand? Voel je je eenzaam? Dan heeft jouw innerlijke meisje baat bij een coach met een sterke innerlijke vrouw. Zo iemand is rustig en geduldig en neemt de tijd om jou te helpen bijkomen en helen. Om vervolgens samen met jou te doorgronden wat is gebeurd en te zien hoe jij weer tot rust, acceptatie en loslaten kunt komen. Zo’n coach benoemt wat hij waarneemt en geeft je de bevestiging en steun die je nodig hebt. Ook vraagt ze je wat jij nodig hebt, zorgt ze dat jij je gezien voelt. Los van de inhoud van je vraag: in de band die je met deze coach opbouwt leer je te vertrouwen dat wat er ook gebeurt, je er niet alleen voor staat. Daar kun je jezelf en anderen goed mee steunen, ook jaren later nog.

Wordt het tijd dat je echt andere keuzes gaat maken? Keert de wal het schip, ben je te vaak met je kop tegen dezelfde muur gelopen? Dan is jouw innerlijke man toe aan een sparringpartner die hem helpt zijn doelen scherp te stellen, en de argumenten voor en tegen bepaalde keuzes helder te maken. Zo’n sparringpartner is bij voorkeur iemand die kennis van zaken heeft over de inhoud van jouw vraag. Maar kan ook een adviseur of coach zijn die de juiste scherpe vragen stelt en helder op tafel legt wat de mogelijke oplossingen zijn. Kortom, deze coach heeft een sterke innerlijke man.

Als je merkt dat je fundamenteel moe bent, niet meer toekomt aan het rustig overwegen van je situatie; als je merkt dat je een bepaalde situatie eigenlijk niet meer goed kunt (ver)dragen, heeft jouw innerlijke vrouw steun nodig. Dit kun het beste vinden bij een coach die een lichaamsgerichte insteek kiest in combinatie met meditatie of mindfulness en zelfinzicht vergrotende activiteiten, zoals het samen reflecteren in een goed gesprek.

Een lichaamsgerichte insteek kan zijn medicijnen en voeding, maar ook beweging zoals running therapie, yoga of lichaamsgerichte therapie. Lichaamsgerichte therapie kun je weer verdelen in de zachte kant zoals bio-release, massage en haptonomie, of de activerende kant zoals bio-energetica of lichaamswerk. Bij de eerste soort leer je ontvangen en ontspannen en kan je lichaam weer rustig in balans komen. Bij de tweede soort lichaamsgerichte therapie leer je actief je energie sterker en vrij maken in je lijf. Het is van belang om met je coach (of therapeut) goed te kijken in welke fase van je herstel, welke soort lichaamsgerichte interventies goed werken voor jou. Andere goede coaches voor je innerlijke vrouw nemen je mee de natuur in. In de natuur voel je je natuurlijke ritme gemakkelijker dan in de hectiek van onze huidige samenleving waar het jongetje (ik wil, ik wil! nu!) en de man (dit moet gebeuren, snel!) nog altijd de baas zijn.

Als er één schild is waar een goede coach mee moet kunnen dansen, één innerlijk familielid wat sterk genoeg ontwikkeld moet zijn om jou te kunnen helpen, is het de innerlijke vrouw. Negeer dus alle coaches die uitsluitend via standaard stappenplannen jouw vraag benaderen. Of bij wie je voelt dat ze je betuttelen, of vooral graag overtuigen van hun eigen zienswijze en ideeën over jouw vraag. De kans is groot dat zij je niet echt begrijpen en hooguit in staat zijn om je wat goede tips mee te geven om uit te proberen.

Niet iedere coach hoeft een wijze oervrouw in zich te hebben vol compassie en universele liefde. Een praktische, ondersteunende coach die haar/zijn eigen waarde en waarden helder heeft, rust uitstraalt en goed het verschil weet tussen jou en zichzelf, laat ook een sterke vrouw zien. Jouw meisje voelt wel of de vrouw in je coach sterk genoeg is: dan ontspan je in vertrouwen. Jouw jongetje weet wel of de vrouw in jouw coach sterk genoeg is: dan voel je erkenning en een beetje onrust, omdat jouw jongetje wel weet dat jouw coach niet in zijn smoesjes zal trappen. Jouw man weet wel of de vrouw in je coach sterk genoeg is: dan voel je je begrepen en gewaardeerd en gesteund in het kiezen van je koers.

Er is nog een reden dat iedere goede coach een sterke innerlijke vrouw heeft: jouw coachvragen komen voort uit een tijdelijk gebrek aan bewustzijn, inzicht of draagkracht van jouw innerlijke vrouw. Een goede coach kan jou dus aanvullen met die kwaliteiten waar het jou rondom dit ene vraagstuk net even aan ontbreekt.

Een laatste tip: een goede coach maakt je innerlijke familie altijd een klein beetje ongemakkelijk. Want geconfronteerd worden is spannend voor meisjes en niet altijd leuk voor je innerlijke man en jongetje. Maar je coach moet hen spiegelen en zo je innerlijke vrouw wakker maken. Zodat jouw eigen innerlijke vrouw de taak van jouw coach weer kan overnemen en aan jou als regisseur kan vertellen wat er gebeurt en wat er nodig is. Als je coach jou niet confronteert spaar dan je geld en heb een goed gesprek met je buurvrouw.

Ben je geïnteresseerd in coaching op basis van je innerlijke familie? Kijk dan eens bij ons coachingsaanbod.