Koester je innerlijke meisje en wees gelukkig

Meisje poppetje

Koester je innerlijke meisje en wees gelukkig

Pasfoto

3 mei 2016

Arienne Klijn

Koester je innerlijke meisje en wees gelukkig

In jou leven wel vier mensen: twee kinderen en twee volwassenen. Zo bekeken heb je een hele familie van binnen: je innerlijke familie. Ieder lid van je innerlijke familie staat voor een kwart van al jouw eigenschappen. De man staat voor je denkkracht en daadkracht, je vrouw voor je waarden, realiteitszin en wijsheid, je jongetje voor je eigenheid, levensenergie en plezier. En je meisje? Over haar heb ik het vandaag in het bijzonder.

Om jouw innerlijke meisje te leren kennen haal je iemand voor ogen van wie je veel houdt. Voel je wat er gebeurt? Je bent graag dichtbij die persoon, bij wie je opbloeit, met wie je gelukkig bent. Vanuit jouw meisje vertrouw je jouw dierbare, durf je te ontspannen bij hem of haar. En ben je verdrietig en een beetje bang als je ruzie hebt.

Je meisje is dus je gevoelige, kwetsbare kant. Wat merk je in de praktijk van je meisje? In al je relaties met anderen helpen haar eigenschappen je om te geven en niet alleen maar te nemen. Vanuit betrokkenheid en je bereidheid om je een beetje aan te passen kun je mensen aan je verbinden. Zonder het meisje in mensen zou onze samenleving totaal verharden en zou iedereen in een isolement terechtkomen.

Kinderen kunnen hun lieve meisjeskant prachtig laten zien als ze je een zelfgemaakte tekening geven of een vriendinnetje troosten dat net is gevallen op het schoolplein. Je ziet bij kinderen – zowel jongens als meiden –  hun innerlijke meisjes giechelen en klessebessen: Best Friends Forever.Thuis wordt het innerlijke meisje voelbaar als je kind na een lange dag tegen je aan kruipt en met een diepe zucht ontspant.

Het woord ‘meisje’ roept bij de meeste mensen een beeld op van klein, lief, zacht, open en soms wat verlegen. Veel mensen in mijn workshops roepen dan: meisjes kunnen ook kattige krengetjes zijn! Claimende, verwende prinsesjes die veranderen in hysterische drama queens als ze niet genoeg bewondering krijgen! Tja, ieder innerlijk familielid heeft een schaduwkant…

De lastigste innerlijke meisjes zijn meisjes die te lang miskend geweest zijn. Daardoor hebben ze hun vertrouwen in mensen verloren. Met als gevolg dat ze zeuren en klagen en zich gedragen als het ultieme slachtoffer. Pijnlijk, helemaal wanneer deze meisjes in een volwassen lichaam zitten en daar de baas spelen over de rest van de innerlijke familie. Zoals bijvoorbeeld bij een vader die vanuit zijn miskende innerlijke meisje zijn beklag doet bij zijn kinderen over zijn ex-vrouw: ‘Het is mama’s schuld dat ik jullie niet meer zo vaak zie, zij wilde scheiden, ik niet hoor, ik wilde niet bij jullie weg!’. Als de moeder dan vanuit haar gekwetste innerlijke meisje ook aandacht en zorg vraagt van de kinderen, komen die in een loyaliteitsconflict. Dat doet hún innerlijk meisje geen goed. Sommige kinderen vertalen dit (later) naar soortgelijk theatraal of manipulatief gedrag als ze bij hun ouders hebben gevoeld. En zo ontstaan patronen die generaties kunnen voortduren….

Gelukkig staat het meisje ook voor je vermogen om te herstellen na een inslag of teleurstelling. Net als een bloemetje dat zich na een regenbui weer naar de zon keert en zich opent. Zo lang het meisje leeft, is er hoop. Koester het innerlijke meisje: niet alleen in fysieke kinderen, maar ook in jezelf en andere volwassenen. Geef haar wat ze nodig heeft en je zult er ontspanning, overgave en geluk voor terugkrijgen.

Deze tekst is eerder verschenen in een column van Arienne Klijn in Kinderwijz