Kwetsbaarheid delen werkt, maar niet altijd

Vrouw met een masker

Kwetsbaarheid delen werkt, maar niet altijd

Pasfoto

7 november 2016

Madeleine Boerma

Kwetsbaarheid delen werkt, maar niet altijd

Kwetsbaarheid is hot. Afgelopen maand ging ineens over kwetsbaarheid. Ik las het in een LinkedIn pulse bericht van Martijn de Loor waar hij schrijft over de herstart van zijn onderneming en hoe kwetsbaar dat kan voelen. En het kwam ter sprake tijdens intervisie met collega-ondernemers. We hadden het over de impact van onze privé levens op ons ondernemerschap. Bij elkaar hebben we van alles meegemaakt: van scheiden tot teveel hooi op je vork, van jonge kinderen en slapeloze nachten tot relatieperikelen, en van vergeten te doen wat je leuk vindt tot lang ziek zijn.

Kwetsbaarheid is een gevoel: je broos, onzeker en fragiel voelen. Wiebelig. Kwetsbaarheid is ook een gebrek aan een gevoel, van verbinding, van vertrouwen en veiligheid. In het model Schilden van je Innerlijke Familie hoort kwetsbaarheid bij je innerlijke meisje. Zij gaat over je gevoelsleven, hoe je verbinding ervaart (of niet) en hoe veilig je je voelt (of niet). Hoe beter je je eigen innerlijke meisje kent, hoe beter je weet wanneer en hoe je haar moet beschermen en helpen, in tijden van kwetsbaarheid.

Kwetsbaarheid hoort bij het leven. Maar hoe doe je dat als ondernemer-kostwinner, in een tijd dat succesvol zijn de norm lijkt te zijn? Kwetsbaar is de kostwinner wanneer zij te veel en te hard moet werken, door onverwachte omstandigheden geraakt wordt in haar vermogen omzet te generen, klanten kwijtraakt of alles alleen probeert te doen. Kwetsbaar is de ondernemer die haar dromen niet opvolgt, niet weet wat ze precies wil doen, iets wil doen dat ze eng vindt of iets nieuws in de wereld wil zetten die daar niet op zit te wachten.

2016 begon voor mij met 8 weken pijn, pijnstillers en herstellen: een hernia, griep en een gekneusde rib. Ik schreef al over de stress van de hernia maar toen moesten de griep en de kneuzing nog komen. In plaats van ondernemen en kostwinnaar zijn, ging het gevoel van stress over in een gevoel van kwetsbaarheid. Gelukkig heeft deze periode mij ook wat gebracht. Ik heb geleerd dat je niet op de verkeerde plek, in gezelschap van de verkeerde mensen, de verkeerde informatie over jezelf moet delen. Daarbij stel je jezelf bloot aan onnodige kritiek, commentaar of invloeden van buitenaf. Vooral in deze tijd waarin elk woord en gebaar dat je online deelt, een eigen leven kan leiden. De staat van kwetsbaarheid vraagt – net als een fragiele bloem – om zorgvuldigheid en tederheid van jezelf naar jezelf. Niemand anders kan dit doen. Ik heb ook geleerd dat je kwetsbaarheid juist moet delen. Er is niets mis met het delen van je kwetsbaarheid. Maar het maakt wel uit hoe je dat doet, waar je dit doet en met wie je dit doet. Door te delen ontdek je dat je niet de enige bent (fijn). Door te delen ontstaat verbinding (fijner). Door verbinding kom je weer in contact met je eigen-wijsheid en kracht (fijnst).

Met wie deel je je kwetsbaarheid? You share with people who earned the right to hear your story’ zegt kwetsbaarheidsexpert Brené Brown. Wanneer je kwetsbaarheid deelt in de juiste context, gebeurt er iets bijzonders. Bij Martijn de Loor was het een prachtige nieuwe opdracht en bij Brené Brown 23+ miljoen views voor haar TED talk met de boodschap over het belang van kwetsbaarheid als brug naar verbinding. Bij mij ontstond een mooi inzicht door het delen in mijn intervisie groep: ik mag meer en sneller hulp vragen én de 8 weken van fysieke kwetsbaarheid hebben me meer gebracht dan ik dacht. Door ziek te zijn, pijn te hebben en een hond, ben ik gaan lopen. Ik heb de kwetsbaarheid omarmd, mijn innerlijke meisje gekoesterd, mijn plannen bijgesteld maar bovenal, geluisterd naar mijn hart; zoals ik in mijn boek zeg naar ‘de stille fluistering van mijn ziel‘. Ik voel een rotsvast vertrouwen in de weg van mijn hart: meer dan ooit tevoren. Hoe spannend het ook is. Het lijkt wel alsof ik door te schrijven over de ondernemer-kostwinner, zelf dieper uitgedaagd word om de weg van mijn hart te volgen.

Wat wil jouw hart? Welke stap zou jij willen zetten die je tot nu toe niet gezet hebt omdat je het eng of spannend vindt en waar je je mogelijk kwetsbaar bij voelt? Jij staat aan het roer van jouw onderneming. En welke stap je ook neemt, check altijd even of het goed voelt voor je innerlijke meisje. Jij bepaalt vandaag waar jouw onderneming morgen over gaat. Ter afsluiting en inspiratie een prachtig en toepasselijk gedicht van David Whyte: Start Close In.

Madeleine Boerma is geregistreerd schildencoach en 15 jaar zelfstandig ondernemer. Ze combineert in haar werk persoonlijk en professioneel met zakelijk en zingeving. Haar boek Het zakelijk hart beschrijft het spanningsveld tussen een inkomen moeten genereren en je droom willen realiseren.