Niet meer kopen!

Tekst

Niet meer kopen!

7 december 2016

Rica

Niet meer kopen!

“Maar ook niet minder”! roepen de jongetjes van mij en mijn partner dan in koor. Jongetjes? Hebben we twee zoontjes dan? Nee of eh… ja…innerlijke zoontjes dan, volgens het model Schilden van je Innerlijke Familie van Arienne Klijn. Dit model helpt me mijzelf en anderen beter te begrijpen.

De innerlijke jongetjes van mijn partner en mij zitten vol ideeën waar hun wereld leuker door wordt en dat houdt vaak in dat er (volgens hen) iets gekocht moet worden.

Mijn innerlijke vrouw las pas een boek (Loslaten van Jan Wolter Bijleveld, 2010) over tevreden zijn met wat je hebt. Ze veerde op van alle herkenningspunten. Haar hele innerlijke gezin is behoorlijk overbelast. Mijn innerlijke vrouw “draagt overvolle boodschappentassen” zoals Arienne Klijn dat altijd noemt. Die overvolle boodschappentas symboliseert een overbelaste, innerlijke vrouw die haar handen vol heeft aan alles dat zij nog moet verwerken en verteren. En mijn innerlijke man bezwijkt bijna onder alle dingen die gedaan “moeten” worden (volgens hemzelf).  Maar mijn innerlijke jongetje zoontje wil dus altijd meer, letterlijk en figuurlijk .

Het boek zet mijn innerlijke vrouw aan het denken; nieuwe spullen leiden allereerst tot keuzestress bij alle innerlijke familieleden, vervolgens tot aankoopdilemma’s, om over eventuele bezorgings- en/of installatieproblemen nog maar te zwijgen. Mijn innerlijke vrouw weet dat dit soort extra stress het laatste is dat zijzelf, haar innerlijke man en hun innerlijke dochter nu kunnen gebruiken. Met iets dat verdacht veel op een glimlach lijkt, constateert ze dat juist het niet benoemde familielid het meeste initiatief toont tot nieuwe aankopen en bergen argumenten aandraagt waarom al die spulletjes toch echt “essentieel” zijn. Want volgens mijn innerlijke jongetje hebben we écht een grotere en vooral snellere auto nodig ( en een nieuwer model dan die van de buren). Daarnaast blijken we ook niet zonder die superdeluxe koffiemachine te kunnen en is een slow cooker blijkbaar een must voor onze gezondheid.

Vervolgens hebben we alleen maar meer spullen die kapot kunnen gaan, waarna er een nieuwe cirkel van nieuwe aankopen volgt. En als een van die peperdure nieuwe spullen inderdaad gebreken vertoont, zijn diezelfde innerlijke jongetjes nergens te bekennen als uitgezocht moet worden of we garantie hebben en zo ja, onder welke voorwaarden en hoe het product moet worden geretourneerd.

Het boek geeft aan dat tevredenheid een breder gevoel is dan geluk, want dat is een momentopname. Laat de definitie van tevredenheid die ik het eerste tegenkom op internet nu zijn: “Niet meer verlangen dan reeds aanwezig is.” Op de achtergrond roepen twee stemmetjes triomfantelijk: “Maar ook niet minder!”