Omgewaaide bomen en mensen

Omgewaaide bomen en mensen

Arienne Klijn

18 februari 2022

Arienne Klijn

 

Het stormt…buiten, in mensen, en in de wereld

Ik loop in het bos in de storm, de bladeren en takken vliegen letterlijk om mijn oren. Heerlijk. Een vriendin stuurt me een foto van de boom van haar buurvrouw die omgeblazen is, net niet op haar auto – en gelukkig ook niet op de buurvrouw die er net nog onder stond. Geen gewonden, dus mijn innerlijke meisje is opgelucht. En mijn innerlijke jongetje stapt vrolijk door. Ik hou van storm.

Toen ik een kleuter was stormde het ook zo af en toe. Dan reden we met het gezin naar de kust bij Scheveningen waar het pas echt hard woei. Mijn vader en ik gingen samen de boulevard op, dat vond ik geweldig. Terwijl mijn moeder in de auto haar hart vasthield met mijn broertje op schoot, hield mijn vader in de storm mijn hand minstens zo stevig vast. Af en toe waaide ik een stukje omhoog en was ik in mijn beleving een menselijke vlieger. Ik vertrouwde mijn vader volledig (vanuit mijn innerlijke meisje) en vond het fantastisch daar in de storm (mijn innerlijk jongetje).

Ik loop verder in het bos en kom bij een afgebroken boom. Net gebeurd, een verse wond. De bovenste helft van de boom is een prachtige volle dennenbos. De stam die nog rechtop staat ziet er ook niet bepaald uit als dor hout. Ik begrijp niet waarom deze boom is omgewaaid en de rest eromheen nog fier overeind staat.

Bomen en mensen

En dan treft me de overeenkomst met mensen. Ook bij mensen is het vaak op het eerste gezicht niet te begrijpen hoe het komt dat ze zo somber, boos, eenzaam of cynisch zijn geworden.  Mijn cliënten hebben vaak een prima carrière, een fijn gezin, vrienden en familie die hen steunen. En toch knakken of breken ze soms. Herken je dat?

Hoe de metafoor van de innerlijke familie helpt

De metafoor van hun innerlijke familie brengt dan helderheid.  En die helderheid brengt de rust die nodig is om hun situatie en uitdagingen te begrijpen, en oplossingen te verkennen.  In gesprek met zichzelf via de methode van de innerlijke familie, komen ze erachter dat ze een deel van zichzelf al lang niet gezien hebben, vergeten zijn of zelfs  verwaarloosd hebben, waardoor ze uit balans zijn geraakt. Ook hebben ze nooit geleerd tot vier te tellen (meisje, jongetje, vrouw, man) waardoor ze een voorkeursstijl hebben ontwikkeld en minder flexibel zijn. Dat wordt pas een probleem in de storm, als het meebuigen of barsten is.

Daarom ben ik coach

Ik gun iedereen in de storm van hun leven een innerlijke man die hun innerlijke jongetje stevig vasthoudt zodat hij niet wegwaait in chaos en verwarring. En een innerlijke vrouw met rust en eigenwaarde, als veilige bedding waarin het innerlijke meisje kan ontspannen, ook in spannende situaties. Daarom blijf ik cliënten coachen en leren hoe ze de regie kunnen nemen in de uitdagingen van hun leven.

Coachen op de innerlijke dialoog: een innerlijk gezinsgesprek

Wat altijd een bijzonder moment is: wanneer cliënten zien hoe verschillend ze als één mens, situaties beleven. Het innerlijke meisje kan zich eenzaam voelen in een lockdown, en de innerlijke man kan vinden dat ze zich niet moet aanstellen want er zijn mensen die het véél slechter hebben. Het innerlijke jongetje kan dwars zeggen: ik ga gewoon mijn eigen gang! De innerlijke vrouw kan dan aangeven dat het nu wijzer is om er samen uit te komen, hoe moeizaam dat proces ook is. In de buitenwereld zijn onderlinge verschillen de afgelopen twee jaar een bron van conflicten geworden. In de binnenwereld ook.

Je kunt zien aan mensen wanneer die innerlijke dialoog op gang komt, zeg ik dan. Je vraagt iets, en de cliënt geeft niet meteen antwoord. Maar je ziet ze kleine bewegingen maken, hun ogen gaan van links naar rechts, ze kauwen op hun lip, en ze lijken ergens naar te luisteren. Dan weet je: ze zijn in gesprek. Net als in de buitenwereld is het dan gepast om even te wachten tot ze zijn uitgepraat, het jongetje, meisje, de man en vrouw van binnen. Als je voelt dat het kan, sluit je weer aan bij het innerlijke gezinsgesprek. Samen leg je de puzzel. Wat heeft de cliënt gevoeld (meisje), gedacht (man), gewild (jongetje), beseft (vrouw)?

Verschillen overbruggen

Ik hou van verschillen, maar te grote verschillen zijn nauwelijks te overbruggen. Voor sommigen is de kloof in de buitenwereld nu levensgroot. Daar kan ik niet zoveel aan doen. Maar ik kan wel, samen met de coaches die ik opleid, mensen helpen hun innerlijke kloof te overbruggen. Zodat verschillen weer leuk en inspirerend kunnen worden. Vanbinnen, en dan ook weer in de buitenwereld.

En jij?

Als je ooit iets voor mensen hebt willen betekenen is dit het moment. Terwijl de regering begint het crisisbeleid te evalueren, komen er langzaam verhalen los over de afgelopen twee jaar.  Terwijl de storm buiten raast en ik steeds meer filmpjes van omwaaiende bomen en zelfs auto’s ontvang, besef ik hoeveel mensen nu innerlijke rust en helderheid nodig hebben. Om de balans en samenwerking vanbinnen terug te vinden. En dan met elkaar. Wil jij ze daarbij helpen met de methode van de innerlijke familie? In april start ik weer met de Schilden Systeemcoach opleiding. Doe je mee?

En meer

En we doen meer! Heb jij veel oog voor hooggevoelige kinderen met een sterke wil en wil je dolgraag met Janneke van Olphen en mij leren hoe je ouders kunt helpen deze kinderen te laten floreren? Doe dan mee met onze opleiding Hooggevoelig & Strong-willed specialist met de innerlijke familie. De 9e groep alweer, die start al snel, in maart!

Past het je (nog) niet om een hele opleiding te doen, maar wil je jezelf wel een superleuke middag cadeau doen met de Innerlijke Familie kaartspeltraining? Schrijf je dan in via de website voor donderdagmiddag 16 juni in Baarn of via zoom. Je bent van harte welkom!