Puzzels in coaching

Persoon met puzzelstukjes

Puzzels in coaching

Pasfoto

22 februari 2017

Marina Wakker

Puzzels in coaching

Sinds het verschijnen van de Innerlijke Familie Drijfveren Test zijn meer dan 100 testen aangevraagd. Veel coaches gebruiken de test om sneller inzicht te krijgen in de drijfveren van een cliënt. Maar ook als de vraagstelling van een cliënt een puzzel is, biedt de IFD-test uitkomst. Hieronder geef ik een voorbeeld uit mijn eigen coachpraktijk.

Mieke (niet haar echte naam) werkt al een aantal jaren als manager bij een ministerie. Zij geeft leiding aan een afdeling waar veel politiek gevoelige besluiten moeten worden genomen. Dit betekent met veel geduld en tact manoeuvreren. Mieke wil coaching omdat zij zich in gesprekken met anderen regelmatig onzeker voelt. Daarnaast heeft zij last van vermoeidheidsklachten. In de coaching hebben we gewerkt aan het ontwikkelen van eigenwaarde en het omgaan met spanningen. Mieke werd krachtiger in haar werk en kan zich nu beter staande houden in lastige gesprekken. Op haar vermoeidheidsklachten kregen we echter nog niet zoveel grip. Ik besloot de Innerlijke Familie Drijfverentest in te zetten en de uitslag daarvan was voor ons beiden een eyeopener. Met name de volgende scores gaven helderheid.

Mieke heeft lage scores op drijfveren die bij de innerlijke vrouw horen (zoals: geduld en overwegen) en ook lage scores bij het innerlijke meisje (mensen en verbinding). Ze heeft hoge scores bij de innerlijke man (ambitie en resultaatgerichtheid) en ook hoge scores op het innerlijke jongetje (afwisseling en vernieuwing). Door deze uitslag realiseert Mieke zich dat zij zich de afgelopen jaren heeft aangepast aan de omgeving waarin ze werkt, maar dat dit eigenlijk niet bij haar aard past. Het gaat haar goed af, maar met name het geduldig en tactvol optreden gaat eigenlijk tegen haar aard in. Dit kost haar daarom veel energie. Het werd Mieke duidelijk dat zij in een snellere en meer resultaatgerichte omgeving eigenlijk veel beter tot haar recht komt. Zij trok de conclusie dat zij misschien beter naar een andere functie zou kunnen uitkijken. Van dit inzicht kreeg zij direct al meer energie!

Ben jij coach en wil je de test inzetten voor jouw cliënten? Hiervoor hebben we een speciale licentietraining ontwikkeld voor mensen die (nog) niet opgeleid zijn in het werken met de Innerlijke Familie, maar er wel affiniteit mee hebben. Het inzetten van de test geeft namelijk ook houvast bij het werken met de Innerlijke Familie. Klik hier voor meer informatie over de licentietraining. Voor coaches die al geregistreerd zijn in de innerlijke familie hebben we speciaal een verkorte training ontwikkeld.