Thea en haar medewerker

Thea en haar medewerker

Pasfoto

Marina Wakker

Thea en haar medewerker

Thea is leidinggevende en zij kwam bij mij voor coaching omdat zij een aantal van haar medewerkers niet goed meekreeg in de veranderingen die zij wilde doorvoeren binnen de organisatie. Zij is een doortastende en rationeel ingestelde manager. Vooral de onzekere, teruggetrokken medewerkers in dit nieuwe team kreeg zij niet goed mee. Zij ergerde zich aan deze medewerkers en wist niet meer wat zij nog kon doen. Samen met Thea maakte ik een innerlijke familie-opstelling. Hierbij zetten wij met playmobilpoppetjes twee innerlijke families neer: een innerlijke familie van haar zelf en van één van haar medewerkers: Francisca. Het voordeel van een visueel beeld is dat mensen heel snel de eigen innerlijke situatie doorzien en ook het effect op de ander begrijpen.

Bij Thea staat haar innerlijke man voorop. Dit betekent dat zij in de relatie tot Francisca vooral gebruik maakt van haar daadkracht en denkkracht. Bij Francisca staat een innerlijk meisje voorop. Dit betekent dat zij in de relatie tot haar leidinggevende vooral haar gevoelige kant laat zien en op zoek is naar verbinding. Door ook de medewerker in een opstelling neer te zetten wordt het Thea duidelijk dat het innerlijke meisje van Francisca wel erg schrikt van de stevige innerlijke man van Thea. Zij ziet dat dit een verlammende werking heeft op het innerlijke meisje van Francisca, waardoor juist de innerlijke man (daadkracht) en het jongetje (enthousiasme) van Francisca terugdeinzen. Terwijl Thea die juist meer naar voren wil hebben! Wat kan Thea hierin doen?

Wie van de 4?

Vanuit de verschillende innerlijke familieleden kan Thea kiezen uit vier stijlen. Welke zou in dit geval het meest effectief zijn? Thea had al gemerkt dat Francisca terugdeinst van daadkracht (innerlijke man) en enthousiasme (innerlijke jongetje). Blijven over de innerlijke vrouw of het innerlijke meisje. Vanuit het innerlijke meisje zou Thea tijd kunnen nemen om op persoonlijk niveau contact te kunnen maken met Francisca. Vanuit haar innerlijke vrouw zou zij kunnen proberen het innerlijke meisje van Francisca gerust te stellen. Thea besluit dat dit voor haar de beste optie is.

Thea nam zich voor om haar innerlijke vrouw meer in te zetten. Thea is vervolgens op een open manier in gesprek gegaan met Francisca. Zij heeft gevraagd wat er speelde en heeft ook haar waardering geuit voor haar kwaliteiten. Het innerlijke meisje van Francisca ontspande daardoor en daardoor kon zij ook aangeven dat zij onzeker was over de nieuwe werkwijze en dat er ook iets haperde in de samenwerking met haar collega’s. Doordat dit nu openlijk op tafel lag kon Thea met haar meedenken wat zij nodig had om zich wel in de gewenste richting te ontwikkelen. Op deze manier stelt ze het innerlijke meisje van Francisca gerust en nodigt ze de innerlijke man uit meer naar voren te treden.