Ontz(n)appen

zappen op de bank met een wijntje

Ontz(n)appen

profielfoto rica

Rica

26 september 2017

Weg van relatieproblemen, Eefje en Evert deel 1

 

Ontz(n)appen

Met een diepe zucht laat Eefje zich in de zachte kussens van de bank zakken. Haar linkerhand reikt naar de afstandsbediening om te zappen, haar rechterhand naar het glas wijn. Eefjes Vriend, Evert, kijkt haar zijdelings eens aan maar zegt maar niets. Beiden willen ze alleen maar weten hoe het gaat met de hoofdrolspelers in hun leven eh…van de serie die ze op dit moment aan het kijken zijn.

Er mist alleen nog een hapje om het zware werk van het zappen te ondersteunen. Ze kijken elkaar aan maar niemand heeft zin om op te staan. “Ik heb al gekookt”, zegt Eefje theatraler dan nodig is. Alsof het een hele kunst was.

Volgens haar innerlijke jongetje is het ook wel vergelijkbaar. Hij dikt het nog wat aan: eerst moet je inspiratie hebben en als je al weet hoe je het hebben wilt, moet het ook nog wel even lukken.

“ Ik heb al opgeruimd”, werpt haar vriend tegen.
“ Echt?” haar wenkbrauwen opgetrokken.

Eefjes innerlijke man wil er al boven opduiken, want toen hij net in de keuken was, leek het alsof daar van alles gebeurd was… behalve dat: opruimen, minstens de afgelopen drie dagen.
“Laten we daar maar niet heen gaan”, komt haar innerlijke vrouw er met enige moeite tussen. “Dan wordt het zeker geen aangename avond.“
Eefjes innerlijke man slikt met moeite al zijn rake, verbolgen, geïrriteerde, afkrakende opmerkingen weer in en kijkt stuurs de andere kant op. “1001, 1002, …1043…”

Eefjes niet uitgesproken boodschap komt toch over, want Evert hijst zich onder luid geklaag en al -gedempt- mompelend van de bank en naar de keuken. Het is ook echt wel ver, toch zeker 10 stappen.

“Neem meteen een karafje wijn mee!”, roept Eefje hem nog na, “hoef je niet steeds heen en weer te lopen”. Nu is het de beurt aan Evert om een opmerking over doordeweekse karaffen zoete, witte wijn in te slikken. Diep uit zijn binnenste stijgt een zacht stemmetje op over het alcoholverbruik van de afgelopen tijd .

Geregistreerd schildencoach Rica vindt relaties en wat zich daarin allemaal afspeelt, fascinerend. Zowel liefdesrelaties als andere relaties tussen mensen maar ook de relatie met jezelf observeert en beschrijft ze graag via de rol(len) van de betrokken Innerlijke Familieleden.